Üniversite Kolejleri ve Üniversiteler
Üniversite Kolejleri
Kolejler 1 yıllık sertifika, 2 ve 3 yıllık diploma, 4 yıllık üniversite bölümleri, ve üniversite sonrası diploma ve sertifika programları bulunan eğitim kurumlarıdır. 4 yıllık üniversite bölümleri kısıtlı sayıdadır.
Sertifika veya Diploma programları sonrasında öğrenciler iş hayatlarına atılabilirler ya da aldıkları dersleri üniversitede saydırarak üniversite eğitimlerini tamamlayabilirler. Üniversite’ye devam etmek gibi bir düşüncesi olan öğrencinin seçtiği kolej, bölüm, ve aldığı dersler çok büyük önem taşımaktadır.
Kolejler fiyat olarak üniversitelerden daha ucuz olduğundan, öğrencilerin genelde kolejlerde alanlarına başlayıp üniversitelerde eğitimlerine devam etmeleri sık yapılan bir uygulamadır. Bu yüzden Kolejler’de bazı bölümler sırf üniversite transferi için açılmıştır. Ve sık yapılan bir uygulama olduğundan üniversiteler, kolejlerden geçecek öğrenciler için kontenjanlarını ayırmışlardır.
Bazı bölümler ise mezun olduktan sonra iş dünyasına atılmak için açılmış olduğundan daha pratik derslere ağırlık verilir. İş verenler bu bölümlerin daha pratik odaklı olduklarını bildikleri için bu alanlardan mezun olan öğrencileri tercih edebilirler. Çalışma hayatına daha hızlı atılmak isteyen öğrencilere avantaj sağlar.
Kolejden mezun olduktan sonra çalışma hayatına atılan kişiler, daha sonra Üniversite’ye devam edip mezun olma imkanına da sahiptirler.
Kolej, daha ucuz olması ve üniversiteye devam etme imkânı olduğundan dolayı özellikle uluslararası öğrenciler tarafından daha çok tercih edilir.
Kolejlere Giriş Şartları:
-
Bazı bölümlere not ortalaması 50, bazı bölümlere de 60-80 olması gerekmektedir.
-
Seçtiği bölüme göre bazı dersleri almış olması gerekmektedir.
-
Eğer Kanada lisesinden mezun değilseniz (en az üç yıl okumuş olma şartı vardır.), İngilizce yeterliliğinizi kanıtlamanız gerekmektedir.
-
Lise sonrası programlar için İngilizce IELTS sınavından 6 puan almış olması ve her bölümünden de en az 5.5 puan almış olması gerekmektedir. Üniversite sonrası programları için IELTS ten 6.5 almış olması gerekir.
-
Başka bir seçenek ise kolejlerin anlaşmalı olduğu pathway dil okullarında 3-9 ay arasında bir hazırlık sınıfı okumak veya kolejin kendi dil okuluna katılmaktır.
Üniversiteler:
Kanada’da özel üniversitelerin sayısı oldukça azdır. Eğitim gibi sektörler Kanada’da daha çok devlet tarafından yürütülmektedir. Bu yüzden üniversiteler arasında eğitim seviyesinde çok büyük bir fark yoktur. Tabi belli başlı üniversitelere girmek ve mezun olmak çok daha zordur. Bunlar, dünyada daha fazla tanınmışlığa sahip ve dünya sıralamalarında daha önde olan üniversitelerdir.
Üniversitelere Giriş Şartları:
-
Not ortalaması girmek istediği bölüm ve üniversiteye göre değişim göstermektedir. Lise ortalamasının 80’nin üzerinde olması gerekebilir. Bazı okullar 70 üstünü de kabul ederken, özellikle dünya sıralamasına girmiş okullar için 80 yeterli olmayabilir. Lise son dersleri girişte en büyük önemi taşımaktadır. Girmek istediği bölümle alakalı derslerin not ortalaması en çok dikkat edilen kısımdır.
-
Kanada, İngilizce eğitim görmüş liselilere bir ayrıcalık yapmamaktadır. Eğer Kanada lisesinden mezun değilseniz (En az üç yıl okumuş olma şartı vardır.), İngilizce yeterliliğinizi kanıtlamanız gerekmektedir. Üniversitelere girişte IELTS veya TOEFL almamışsanız Üniversitenin hazırlık dil kursundan üniversiteye başlayabilirsiniz.
Burs
Türkiye’den burs alıp Kanada’da üniversite okumak çok mümkün değildir. Ancak Okula başladıktan sonra not ortalamalarını yüksek tutarak belli bir burs kazanmak mümkün olabilir.
Okurken Çalışma ve Post Graduate Work Permit (Okul Sonrası Çalışma izni)
-
Kolej, Üniversite veya yüksek eğitim yaparken öğrenci part-time olarak (Haftada 20-24 saat) kampüs içi veya dışı çalışma imkanına sahiptir.
-
Çalışma izni devlet kolejlerinden mezun olan öğrencilere verilir. Çok az sayıda özel kolejden mezun olan bazı kişiler bu imkândan yararlanmak ile birlikte bu tamamen size vize verecek kişinin inisiyatifine ve ekonomik durumlara da bağlı kalabilir. Bu yüzden seçeceğiniz okul çok büyük önem taşımaktadır. Buna istisna olarak, Quebec eyaletinin belli başlı özel kolejleri ve kariyer kolejlerinde Post Graduate Work Permit alınabilir.
-
Mezun olduktan sonra: Bir yıllık sertifika programlarında 1 yıl; 2 veya 3 yıllık diploma programlarında 3 yıl; üniversite veya lisans sonrası yüksek eğitim sonrasında 3 yıl, iş verenin sponsor olmasına gerek kalmaksızın kendi alanlarında ya da farklı bir alanda çalışma imkanı bulunmaktadır.
-
Çalışma imkânı mezun olmayan kişilere verilmez. Üniversite’de iki sene okumak, mezuniyet almadan, çalışma izni sağlamaz.
Üniversite mezunları için seçenekler:
-
Türkiye’de bir üniversiteden mezun olduktan sonra Kanada’da en baştan bir üniversite okuma imkânı bulunmaktadır. Bazı derslerinizin kredilerini aktarabilirsiniz. Ama bütün dersleriniz kabul olmayacaktır. Kanada’da bir üniversite diploması almak istiyorsanız eğitiminizin üzerine en az 3 yıl daha eğitim almak durumunuz oluşabilir.
-
Master programları diğer bir seçenektir. Master programlarına girmek için çok iyi bir not ortalamanızın bulunması gerekir. Eğer amacınız Kanada’da master yapmak ise üniversite başlangıcından itibaren not ortalamanızı en azından 3.00’ın (bazı alanlarda daha yüksek istenebilir) üzerinde tutmanız tavsiye edilir. Master eğitimi aynı zamanda pahalıdır.
-
Kolejlerin üniversite sonrası eğitimleri seçenekler arasında en çok tavsiye edilendir. Daha ekonomik şartlar altında kendinizi geliştirmeye devam ederken, programdan mezun olduktan sonra, program uzunluğuna göre çalışma izniniz olacaktır. Ve öğrencilerin Türkiye’de aldıkları diplomaların WES (World Education Services) tarafından onaylatılması halinde Kanada’da üniversite mezunu oldukları kabul olacaktır. Diploma programı sonrasında Kanada’da, bir üniversite mezunu ve diploma programı mezunu olarak iş aramaları mümkün olacaktır.